Около 200 духовници, общественици и интелектуалци призовават за промяна в подредбата

...
Около 200 духовници, общественици и интелектуалци призовават за промяна в подредбата
Коментари Харесай

Интелектуалци искат за изхърлим руските букви от БДС-клавиатурата

Около 200 духовници, общественици и интелектуалци приканват за  смяна в подредбата на българската БДС-клавиатура,  за да се реализира по-добро сходство с българската писменост и езикова процедура.

В отворено писмо до министъра на превоза, осведомителните технологии и известията Росен Желязков, заместничката му Андреана Атанасова и директорката на дирекция " Информационни технологии " Ели Канева те припомнят, че на клавиатурата присъстват два спомагателни знака от непозната писменост (руската) - Э и Ы.  Те са включени преди 42 години и от този момент стандартът не е променян.

Авторите предлагат вместо тях да се включи знакът Ѝ, който разграничава местоимението от съюза И - има значима смислова функционалност. Поради неналичието му, в този момент доста постоянно се употребява неправилна подмяна с И или Й.

Сред предложенията попада опция да се изписват ударения върху гласните, да се слагат българските долни и горни кавички, както и някои букви от остарелия правопис (от интервала 1878-1945 г.) -   Ѣ, Ѫ и Ѭ - те се употребяват и през днешния ден в научни и профилирани издания, при цитиране на исторически документи и от български общности в чужбина.

Други от желаните промени са включване на знаците -  Щатски долар, € и @
 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР